Aktuális

3 tipp, hogy túléld a tavaszi vedlési időszakot

Sok gazdi csak akkor realizálja, hogy megérkezett a tavasz, mikor észreveszi, hogy macskája egyre több szőrt hord szét a lakásban, és a simogatások alkalmával is komplett szőrcsomók maradnak a kezében.

A jó idő beköszöntével cicánk egyre több szőrt hullajt el, ez egy teljesen normális folyamat, amin a téli időszak után szinte minden macska átesik. A vedlés tavasszal fokozódhat, hiszen cicánk már a nyárra készül, ehhez pedig elengedhetetlen egy könnyedebb, jól szellőző bunda, amivel a melegebb napokat is gond nélkül átvészelheti. Ez főleg a vadonban élő macskáknál figyelhető meg, de a szobacicáknál is gyakran előfordul.


A télikabát levedlése jár némi kellemetlenséggel, ezért érdemes mindent megtennünk annak érdekében, hogy kedvencünket és az otthonunkat is felkészítsük a vedlés okozta mellékhatásokra.
 

1. Figyelj oda kedvencedre!
 

Ugyan a vedlés természetes folyamat, és az évszakok változásakor rendszeresen tapasztalható, nem mindegy, mennyi szőrt hullajt el a cica. Ha feltűnően keveset vagy semennyit, az utalhat vitaminhiányra, táplálkozási gondokra, esetleg egyéb egészségügyi problémákra is. Ha a macskánk erőteljesen vedlik vagy kopasz foltok jelennek meg a testén, akkor azonnal forduljunk állatorvoshoz, ez ugyanis komoly probléma tünete is lehet. Stressz, cukorbetegség, de akár paraziták is okozhatnak extrém szőrhullást. A bentlakásos macskáknál a mérsékelt vedlés egész évben megfigyelhető, míg a kijárós cicák tavasszal és télen esnek át egy-egy nagyobb szőrváltáson. Bár a szőrhullajtás mértéke fajtától is függő tényező, mindenképp fordítsunk kellő figyelmet macskánk vedlési szokásaira!


2. Fésülj rendszeresen, a cicád meghálálja!
 

Az állat testén lévő, de már elhullajtott szőrszálak irritációt okozhatnak a macska bőrén, ezért hetente akár többször is érdemes alaposan kikefélni a bundáját, így a szőrgombócok felköhögését is mérsékelhetjük. Ha a macska nincs hozzászokva a fésűhöz, akkor kicsit nehezebb dolgunk lesz, de jutalomfalatokkal, apró lépésekben megszerettethetjük vele a procedúrát, sőt, igazi gazdi-cica pillanatokat is átélhetünk közben. Fontos, hogy a szőrszálak növekedési irányával megegyezően mozgassuk a kefét, különösen ügyeljünk a hosszúszőrű cicák bundájára, mely könnyebben csomósodik. Macskánk akaratát és tűrőképességét is vegyük figyelembe, csak addig maceráljuk a bundáját, amíg hagyja! Nem csak kedvencünket kényeztethetjük ezzel a rituáléval, de magunknak is teszünk egy szívességet, így ugyanis elkerülhetjük, hogy a lakásban eldurvuljon a helyzet szőr-ügyileg.


3. Legyen szőrmentes az otthonod!
 

Az állatszőrnél nincs makacsabb, a lakásban tenyésző szőrpamacsok pedig rendkívül idegesítőek. A rendszeres takarítás a vedlési fázisban jellemzően kevésnek bizonyul, de néhány extra ötlet elsajátításával minimalizálhatjuk a bútorokat befedő, elhullajtott szőrök karneválját. Az otthonunkban lévő textilek, ülőalkalmatosságok és természetesen a ruháink is ki vannak téve macskáink bundaváltásának, ám ez ellen is lehet védekezni. A porszívó lesz az egyik legjobb barátunk, de a kárpitokba ragadt szőrcsomók ellen gumikesztyűvel is felvehetjük a harcot. Erőteljes dörzsölés hatására a szálak gombócba formálódva könnyedén elválnak a fotelekről, kanapéról, a módszerrel pedig a legelérhetetlenebb sarkokat is tisztán tarthatjuk. A ruhák szőrtelenítésére a ragacsos henger a legjobb alternatíva, de mindenképp indulás előtt alkalmazzuk, így biztosan nem kell attól tartanunk, hogy fekete nadrágunkon kedvencünk levetett bundáját is magunkkal visszük.

vissza a tanácsokhoz