Aktuális

6 tipp, hogy megkönnyítsd az új cica beilleszkedését

Ha új négylábú érkezik a házhoz, nagyon sok szempontot figyelembe kell vennünk, a környezet drasztikus változása ugyanis stresszt válthat ki a cicákból. Összegyűjtöttük nektek néhány tanácsot, hogyan tudjátok megkönnyíteni ezt az időszakot új kedvencetek számára.

Először is a legfontosabb, hogy néhány alapvető kérdést tisztázzunk az otthoni integráció érdekében. Hol tartották eddig, kinti vagy benti cica volt? Élt-e együtt más állatokkal? Mit és mikor evett, és hol aludt? De még azt sem árt tisztázni, hogy milyen almot használt az előző tulajdonos. Ezen információk birtokában, már könnyebben nekiláthatunk a szoktatásnak.

 

  1. Szerezzünk be minden szükséges eszközt, még az állat érkezése előtt.

Fontos, hogy az újdonsült családtagot már egy kész otthon várja, ahol azonnal megkaphatja például a saját macskaágyát, tálkáit, játékokat. Az ágyikójába beletehetjük egy régebbi játékát is - ha volt ilyen - az ismerős illatok ugyanis nyugtató hatással lesznek rá. Az alomtálat is helyezzük a megfelelő helyre, hogy a cica már a kezdetektől tudja a helyét.
 

 

  1. Ismerjük fel a stressz jeleit

Ne lepődjünk meg ha az új szőrmók viselkedése kezdetben nagyon élénk és szokatlan. A stressz jelei közé tartozik az étvágycsökkenés, szőrhullás, vagy például a szeretet iránti érdeklődés hiánya. Az is előfordulhat, hogy szokatlan helyeken bukkanunk majd rá. Ennyi inger hatására ez nem meglepő reakció az állat részéről, legyünk vele türelmesek!

 

  1. Fokozatos szabadság

Fontos megértenünk, hogy cicánknak az élettér változása milyen hatásokkal jár: idegen szagokat és zajokat tapasztal, esetleg egy kisebb térből, egy sokkal nagyobba került. Az ilyenkor keletkező sokkot, feszült érzéseket csökkenthetjük, ha a szabadságát először egy szobára korlátozzuk. Tökéletes erre például a nappali vagy a hálószoba. Ne hagyjuk sokáig egyedül, és rendszeresen foglalkozzunk vele.

A szoba különböző pontjain helyezzünk el rejtekhelyeket, bújókat, így biztosíthatjuk számára a magánszférát. Abban az esetben, ha épp itt tartózkodik a cica, ne zavarjuk.

  1. Speciális táplálkozás

A macskákra az is jellemző, hogy az új lakhelyre költözés után étvágyuk csökken, vagy szinte egyáltalán nem akarnak enni. Az első időszakban ettől sem kell megijedni. Fontos tudnunk, hogy az előző gazdi mivel etette új kedvencünket, és ugyan azt a fajta ételt várásoljuk meg mi is a számára. Ha esetleg nem tartjuk elég jó minőségűnek az eledelt, fokozatosan szoktassuk át az újra. Tehát az első napokban a cica eledelének csak 25% legyen az újfajta, a negyedik napon már átválthatunk 50%-ra, és így tovább. A PreVital Naturel alutasakos eledel például remek választás lehet eben az esetben, a húsfalatkák amorf formája ugyanis felébreszti a cicák vadászösztönét. Kölykök esetében pedig a PreVital Junior terméket ajánljuk, ugyanis minden szükséges tápanyagot tartalmaz, amire a csöppségnek szüksége van.

  1. Az alom tisztántartása

A beleilleszkedés meggátolásának egyik legjellemzőbb oka a rossz alom. Fontos, hogy nyitott tetejű alomtálcát használjunk és naponta ürítsük azt. A macskák nagyon érzékenyek a szagokra, még akkor is, ha ők az okozóik. Takarítsuk minimum kéthetente, és ne erős illatú vegyszereket használjunk.

 

  1. Macskajátékok

Kedvenc négylábúink imádják a játékokat, ezért fontos, hogy ezt biztosítsuk a számára. Azt is észben kell tartani, hogy a cicák imádják az újdonságokat, ráadásul hamar rá is unnak dolgokra, ezért sokféle játékkal kényeztessük. Ha játszik, ne hagyjuk magára, hanem mi is legyünk ennek aktív részesei. Előfordulhat, hogy az első napokban ezen a téren is passzivitást tapasztalunk, ám ne adjuk fel!

 

Ezek a tanácsok persze nincsenek kőbe vésve. Minden cica egyedi személyiséggel rendelkezik, és természetesen a környezeti tényezők is sok mindent befolyásolnak. Egy biztos, ha türelmesek leszünk, elnyerhetjük a szívét, onnantól kezdve pedig megtörténik a csoda, és egy fantasztikus kapcsolat születik cicus és gazdi között.

 

Forrás: bestfriends.org

 

vissza a tanácsokhoz