Aktuális

A játék fontossága egy macska életében

Nincs olyan cica, amelyik ne élvezné a gazdival történő közös játék örömét, ellenben a macskatartók gyakran megfeledkeznek róla, hogy a kedvencükkel töltött játékos idő mennyire fontos.

Ahhoz, hogy kedvencünk fitt és egészséges maradjon, hogy teste és szelleme is folyamatosan mozgásban legyen, bizony elengedhetetlen, hogy minden nap időt szánjunk a közös játékra is. 

 

Íme néhány fontos indok, miért érdemes naponta legalább fél órát játszani a macskánkkal, életkortól függetlenül:

 

  • Szorosabbra fűzhetjük kapcsolatunkat szeretett bársonytalpúnkkal.
  • Az interaktív játék testmozgásra készteti őket, ezért fittek maradnak.
  • Ha napközben a játék lefárasztja a cicákat, garantálva lesz az éjszakai nyugalmunk.
  • Játszadozás közben a macskák ösztöneit is előcsalogathatjuk.
  • Az agyuk stimulálására kiváló módszer a közös játék.
  • Az önbizalomhiányos, visszahúzódó cicák feszültségét is oldja.

 

Minden cica személyisége eltérő, ezért ki kell ismernünk, hogy melyek azok az aktív tevékenységek, melyekkel felkelthetjük az érdeklődését. Ha a macskánk legszívesebben naphosszat csak kényelmes fekhelyén bóbiskolna, sokkal nehezebb dolgunk lesz, mint azoknál a cicáknál, akik amúgy is fel-alá rohangálnak unalmukban a lakásban, mivel energikusabb a természetük. A kölyökmacskák esetében ez teljesen természetes, ezért van az, hogy amint egy színes, tollas pálcával, esetleg egy csörgő játékegérrel hadonászni kezdünk előttük, azonnal lesből támadva, nyávogva próbálják utolérni azt. 

 

Amennyiben cicánk nem vevő a testmozgásra, egy kis jutalomfalattal felcsigázhatjuk a kedvét. Ne feledjük, játék közben vadászó ösztönét élesíti, ha pedig ennek során nem tesz szert finom falatra, azaz zsákmányra, csak még inkább elmehet a kedve az egésztől. Ha végképp semmi sem mozgatja meg, próbálkozzunk macskagyökérrel! Ez a gyógynövény az emberekre nyugtató, a macskákra pedig izgató hatással van. Amint megérzik az illatát, máris aktívabban kezdenek érdeklődni.

 

A játék kulcsa az időzítés

 

Az idősebb cicáknál a játékhoz való kedv az idő elteltével megcsappanhat. Biztos minden macskás gazdi tapasztalta már, hogy hiába próbálja mozgásra, játékra ösztönözni kedvencét, az csak ül, és nagy szemekkel lesi, hogy mit bohóckodik gazdája. Nem érdemes feladni, addig kell próbálkozni, míg a cica érdeklődését fel nem keltjük. Mivel alapvetően kíváncsi természetű állatok, ezért ha kreatívak és kitartóak vagyunk, biztosan találunk olyan játékot, melyre kaphatók. Az időzítésre is figyeljünk: ne a legmélyebb álmukból felverve kezdjünk el játszani velük, inkább várjuk ki az alkalmat, mikor a cica unatkozni kezd. Ezt könnyen felismerhetjük, hiszen a macskák nagy része ilyenkor őrült módjára vágtázni kezd a bútorok közt, zacskókkal csörömpöl vagy éppen hangosan nyávog a konyhapulton, hogy felhívja magára a figyelmet. 

 

Az újdonsült macskatartók gyakran esnek abba a hibába, hogy az új családtag érkezésével az állatkereskedésekben kapható összes macskajátékot és kelléket felvásárolják. Nem feltétlen kell vagyonokat költenünk, ha a cicánk szórakoztatásáról van szó, hiszen néha a legegyszerűbb tárgyak válnak a legvonzóbb játékszerekké. Egy kiürült PreVitalos Mega Box, egy színes szalag, egy alufólia-galacsin vagy akár egy műanyag kupak órákig képes lekötni kedvencünket. 

 

Szórakozzunk együtt, okosan!

 

Egy macska számára minden, ami mozog az zsákmánynak minősülhet, ami pedig nem ehető, az egész egyszerűen játék. Azt azonban nem árt tudomásul venni, hogy bár ideig-óráig a cica bármit elpofozgat unalmában, de ha a gazdi nem vesz részt aktívan a játékban, akkor előbb vagy utóbb a macska sem fog próbálkozni. Ezért is érdemes hagyni, hogy a cicánk “nyerjen”, persze azért ne engedjük át könnyen a győzelmet. Ha úgy érzi, hogy a játék során ő győzedelmeskedett, biztosak lehetünk benne, hogy ő lesz a legboldogabb macska. 

 

A biztonság kérdése is nagyon fontos, egy felelős gazdi mindig figyeljen arra, hogy játék közben kedvence még csak véletlenül se sérüljön meg. Az apró alkatrészeket rágás közben lenyelhetik, a zsinórok a nyakuk köré tekeredhetnek, ezért csak olyan tárgyakkal bírjuk őt játékra, melyek teljesen veszélytelenek. Ne sajnáljuk az időt és az energiát doromboló kedvencünktől, hiszen rengeteg felejthetetlen és mókás pillanatot élhetünk át velük egy kiadós játék során!

vissza a tanácsokhoz